Social Icons

Monday, July 2, 2012

မိုးရြာေသာ ေန႔ရက္မ်ားတြင္ သတိျပဳသင့္ေသာ အရာမ်ား…


…၀ႆန္ကာလျဖစ္သည္မို႔ မိုးစက္မိုးေပါက္မ်ား တဖြဲဖြဲရြာသြန္း ေနသည္ႏွင့္အမွ် လွဳပ္ရွားသြားလာသမွ်ေနရာတိုင္းမွာ စိုစိုစြတ္စြတ္… ထိေတြ႔ကိုင္တြယ္မိသမွ် အရာရာတိုင္းက စိုစိုထိုင္းထိုင္း… လမ္းေဘး၀ဲယာ ၾကည့္မိသမွ် ေနရာတုိင္းမွာ ဟိုမွသည္သို႔ တ၀ီ၀ီ၀ဲပ်ံေနၾကသည္က မ်ားျပားလွစြာေသာ ယင္ေကာင္မ်ား… သည္ေတာ့ ယခုကဲ့သို႔ မိုးရာသီရက္မ်ား အတြင္းတြင္ အစာအဆိပ္ သင့္ျခင္း၊ အစာအိမ္ေရာင္ျခင္းႏွင့္ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏွဳန္းက ျမင့္တက္သြားေလ့ရွိပါသည္။
…ေလထုထဲတြင္ စိုထိုင္းဆ ျမင့္မားေနျခင္းက ေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေစေသာ ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ား၏ ႀကီးထြားပြားမ်ားမွဳကို တြန္းအားေပးေနသည္။ စိုစြတ္ထိုင္းမွဳိင္းေသာရာသီတြင္ အလြန္ေပါက္ဖြားၾကကုန္ေသာယင္ေကာင္မ်ားကလည္း     ေရာဂါပိုးမ်ားစြာကို တစ္ေနရာမွတစ္ေနရာသို႔ အႀကီးအက်ယ္သယ္ေဆာင္ျဖန္႔ျဖဴးေပးလ်က္ရွိေနေပသည္။ ဤသို႔ေသာ အႏၱရာယ္မ်ားရွိေနသည့္ မိုးရြာေသာေန႔ရက္မ်ားတြင္ အႏၱရာယ္ကင္းေစရန္ သတိျပဳေဆာင္ရြက္သင့္ေသာအရာမ်ားကို အႀကံျပဳေဖာ္ျပလိုပါသည္။

…အျပင္စာစားေသာအခါ…
 …မိမိအိမ္တြင္ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ေသာ အစာမ်ားကို သန္႔သန္႔ရွင္းရွင္းျဖစ္ေစရန္ ကိုယ့္စိတ္တိုင္းက် ျပင္ဆင္စီမံႏိုင္သည္။ သို႔ေသာ္ အျပင္စာစားမည္ဆိုေသာအခါ၌မူ အစားအေသာက္ ေရာင္းခ်ေသာသူမ်ားက မည္မွ်အထိ သန္႔ရွင္းေအာင္ ေဆာင္ရြက္ထားမည္ဆိုသည္ကို ေသေသခ်ာခ်ာ မသိႏိုင္။ ထို႔ေၾကာင့္ အျပင္စာစားမည္ဆိုလွ်င္ ေအာက္ပါ အခ်က္မ်ားကို ဂရုျပဳသင့္သည္။
…ျဖစ္ႏိုင္လွ်င္ ပူပူေႏြးေႏြးစားေသာက္ရေသာ အစာမ်ားကို ေရြးခ်ယ္စားပါ။ ယင္းအစာမ်ားကို စားရာတြင္လည္း အေငြ႔တေထာင္းေထာင္းႏွင့္ ပူပူေလာင္ေလာင္ျဖစ္ရန္လိုသည္။ ခပ္ေႏြးေႏြးပူသည္ဆိုရံုေလးဆိုလွ်င္ေတာ့ ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ား ႀကီးထြားပြားမ်ားရန္အတြက္ အေကာင္းဆံုးအေနအထားသာ ျဖစ္ေနေပလိမ့္မည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အစားအေသာက္ကို မွာစဥ္ကတည္းက အလြန္ပူေအာင္ လုပ္ေပးပါဟု ေသခ်ာဂရုစိုက္မွာပါ။
…ေရာဂါပိုးကင္းရွင္းေစရန္ ပူပူေႏြးေႏြးစားရေသာ အစားအေသာက္မ်ားသည္ အလြန္ပူသင့္သကဲ့သို႔ ေရခဲမုန္႔ကဲ့သို႔ ေအးခဲေအာင္လုပ္ထားသည့္အစားအစာ မ်ားသည္လည္း လံုး၀ေအးခဲေနရန္လိုအပ္သည္။ ေရခဲမုန္႔ကို အရည္ေပ်ာ္သြားၿပီးမွ အိမ္ရွိေရခဲေသတၱာတြင္ ျပန္ခဲေစရန္ ထည့္ၿပီးစားျခင္းမ်ဳိးကို ေရွာင္ၾကဥ္ရမည္။ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ေပါက္ဖြားၿပီး အစာအဆိပ္သင့္ေစႏိုင္၍ ျဖစ္သည္။

…အသုပ္ကဲ့သို႔ေသာ အစားအစာမ်ားကို ယခုကဲ့သို႔ ယင္ေကာင္ေပါမ်ားလွသည့္ရာသီတြင္ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္သည္။ အသုပ္သုပ္ရာတြင္ပါ၀င္မည့္အရာမ်ားကို ေဆးေၾကာထားသည္ ဆိုလွ်င္ပင္ ယင္းပစၥည္းမ်ားကို အသုပ္မသုပ္မီ သိမ္းဆည္းထားစဥ္တြင္ ယင္ေကာင္အမ်ားအျပား နားထားႏိုင္သည္။ ယင္တေလာင္းေလာင္း အံုထားေသာ အစားအစာမ်ားကို လံုး၀မစားသင့္ပါ။
…အသုပ္မ်ားနည္းတူ ၀ယ္ၿပီး ဒီအတိုင္းစားရေသာ ေပါက္ေပါက္ဆုပ္၊ ႀကံသကာ၊ ပါကင္မပါေသာ ေပါင္မုန္႔ စသည့္မုန္႔မ်ားႏွင့္ အခြံခြာကာ စိတ္ၿပီးေရာင္းေသာ သစ္သီးမ်ားကိုလည္း ေရွာင္ၾကဥ္သင့္သည္။
…အျပင္စာမ်ားတြင္ အခ်ဥ္ရည္(ေဆာ့စ္)ႏွင့္ တို႔ကာစားရေသာ အစားအစာမ်ားက မ်ားျပားလွသည္။ ဆိုင္မ်ားတြင္ ယင္းေဆာ့စ္ဘူး (သို႔မဟုတ္) ပုလင္းကို စားပြဲေပၚတြင္ နာရီေပါင္းမ်ားစြာ (သို႔မဟုတ္) ရက္ေပါင္းမ်ားစြာ အၿမဲတင္ထား တတ္ၾကသည္။ အႏၱရာယ္ရွိေသာ ေရာဂါပိုးမႊားမ်ား အမ်ားအျပားပါ၀င္ေနသည့္အတြက္ ျဖစ္ႏိုင္လွ်င္ ယင္းကဲ့သုိ႔ ေဆာ့စ္ဘူးမ်ားကို ေရွာင္ပါ။
…အေအးခန္းႏွင့္မထားဘဲ ေရာင္းေသာ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ားကို မ၀ယ္ပါႏွင့္။ ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔တြင္ပါ၀င္ေသာ သၾကားပမာဏ ျမင့္မားမွဳကဘက္တီးရီးယားမ်ား ႀကီးထြားေပါက္ဖြားၾကရန္ သင့္ေလ်ာ္ေသာ အေနအထားတစ္ခုျဖစ္ေနေသာေၾကာင့္ပါ။

…သတိျပဳရမည့္ အျခားအရာမ်ား…

…မိုးေရထဲတြင္သြားၿပီးေနာက္ အိမ္ သို႔မဟုတ္ အလုပ္/ေက်ာင္းသို႔ ေရာက္ေသာအခါ အေရျပားယားယံမွဳ၊ နီရဲမွဳႏွင့္ ေရာဂါပိုးကူးစက္ခံ ရျခင္းမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ရန္အတြက္ လက္ကိုလည္း ေသခ်ာေဆးပါ။ ေျခေထာက္ကိုလည္း ေသခ်ာေဆးေၾကာပါ။
…မိုးရာသီတြင္ ေခ်ာ္မလဲေစရန္ ေျခကုန္ၿမဲေစေသာ ဖိနပ္ကိုသာ စီးပါ။ အလြယ္တကူ ေခ်ာ္လဲႏိုင္ေသာဖိနပ္ကို မစီးပါႏွင့္။   လွဳပ္ရွားသြားလာ ရာတြင္လည္း ေခ်ာ္မလဲေစရန္ အၿမဲသတိရွိပါ။
…ေရစိုခံၿပီး ျမန္ျမန္ေျခာက္လြယ္ေသာ မိုးတြင္းစီးဖိနပ္ကိုသာစီးပါ။ မေျခာက္လြယ္ေသာဖိနပ္မ်ားကို စီးပါက စိုထိုင္းမွဳေၾကာင့္ ေရာဂါပိုးမ်ား အလြယ္တကူ ေပါက္ဖြားႏိုင္သည္။

...ေဆြေဆြမ်ဳိးႏိုင္(ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)၏ ေဆာင္းပါး ၿဖစ္ပါသည္။

No comments:

Post a Comment

shakram ga...

Myushadan blog de sa du ngun jaw la ai majaw grai chyeju kaba sai law .